Wat is Missie Kilimanjaro?

 

De Missie
Missie Kilimanjaro is een programma van de NCRV. Het is een avontuurlijke afvalrace naar de top van de Kilimanjaro. 8 Weken lang is de strijd van de kandidaten te volgen en kan men kennis maken met de cultuur en natuur van Afrika.
Tien kandidaten trekken onder primitieve omstandigheden naar de top van Afrika. Ze worden getest op doorzettingsvermogen, samenwerking, intelligentie en fysieke conditie. Uiteindelijk blijft er één kandidaat over voor de laatste etappe van de missie: de beklimming van de Kilimanjaro.

Vanaf 26 maart zijn de kandidaten elke vrijdagavond te volgen om 21.30 uur op Nederland 1.
Het programma zal worden gepresenteerd door Jetske van den Elsen.
Het concept
De kandidaten reizen per truck, slapen in tenten en zijn volledig op zichzelf aangewezen. Ze reizen als groep, maar strijden individueel. In elke aflevering worden er twee kandidaten genomineerd doordat zij een spel verliezen. De derde genomineerde wordt gekozen door de medekandidaten. Deze drie spelen aan het einde van de aflevering de retourstrijd waarin wordt bepaald wie van hen naar huis gaat.
De prijzenpot
Aan het begin van de expeditie heeft elke kandidaat een persoonlijke waarde van €2.000. Aan het einde van elke aflevering moet één kandidaat naar huis en zijn persoonlijke waarde aan één van de overgebleven kandidaten geven.
Uiteindelijk blijven er twee kandidaten over voor eindstrijd op de Kilimanjaro.
De winnaar zal in de laatste aflevering de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, beklimmen en maakt kans het door hem verdiende geldbedrag te verzilveren.
Zal de winnaar uiteindelijk met € 18000,= naar huis gaan? Beleef het mee!

Waarom de NCRV voor Afrika en de Kilimanjaro koos...

Lees hier het verhaal van de NCRV (november 2003)
Afrika wordt regelmatig gezien als een verloren continent. De beeldvorming is negatief wanneer men zich laat leiden door de verhalen over aids, honger en oorlog. Wij willen de mensen met andere ogen naar dit continent laten kijken. Door de researchreis die wij als programmamakers afgelopen maand hebben gemaakt zijn er heel veel elementen gevoeld en gezien waar wij vervolgens een programma mee kunnen en willen maken.
Ontwikkelingsprojecten
In ons programma willen wij aansluiten bij projecten die inmiddels zijn opgestart door de volgende partners met een greep uit een breed scala van thema's;

  • WNF  - de bedreigde natuurgebieden, waterproblematiek
  • ICCO - de ontwikkeling van vrouwengroepen die allerlei ondersteuning ondervinden op het gebied van landbouw, opvoeding en scholen
  • Unicef - de organisatie die de kinderen in Afrika een betere toekomst wil bieden

Mensen en culturen
Vanuit het Afrikaans continent verspreiden zich grote vluchtelingen-stromen over de wereld en, mede door ontwikkeling van nieuwe communicatiemiddelen, komt Afrika steeds dichterbij.

Sociale voorzieningen
De verschillen met de westerse beschaving zijn groot. Zoals de problematiek omtrent water, voedsel, gezondheid (aids) en tevredenheid.

Klimaat
Neem als voorbeeld de Kilimanjaro die we nu nog kunnen beklimmen, met een sneeuwlaag op de top bedekt, over een paar jaar is dit niet meer mogelijk door klimaatverandering.

Het programma zal de kijker meenemen vanuit de beleving van de lokale bevolking en de strijd om het behoud van deze prachtige natuurgebieden.