Aflevering 6

In een Masai-gebied...

De strijd gaat verder tussen Suzanne, Maria, Jaap, Arjan en Bram. Waarbij Jaap door de andere kandidaten wordt gezien als de ‘wolf in schaapskleren’, maar ‘wie niet sterk is moet slim zijn’ zegt Jaap. De kandidaten zijn op weg naar Mount Nose voor de volgende proef, als de vrachtwagen met de wielen weg zakt in een droogliggend stuk grond. Maar geen nood… met een leuk open jeepje gaat het verder.

In een Masai-streek bij Mount Nose, een prachtige oude, uitgewerkte vulkaan, staat Jetske ze op te wachten. De Readers worden uitgedeeld. En de kandidaten krijgen te horen dat Kim haar geld aan Suzanne heeft overgedragen omdat ze Suzanne een bikkel vindt. Daarmee komt Suzanne op een bedrag van €4000,=, net als Jaap en Arjan. Bram heeft er 2000 en Maria gaat aan kop met €6000,=.
Voor het eerste deel van de proef moeten de kandidaten individueel een speer gaan halen op de top van Mount Nose. Dit is natuurlijk meteen een goeie manier om de klimvaardigheid te testen, de Kilimanjaro komt immers ook steeds dichterbij.

Arjan mag beginnen en hij schat dat hij het in ongeveer 19 minuten gaat redden, toch eindigt hij daar ruim onder met 14.05 minuten. Maria redt het in 13.42 minuten, Bram in 15.49 en Jaap doet ‘t het snelst.  Ondanks zijn pijnlijke knie komt hij, aangemoedigd door de anderen, binnen in 12.53 minuten. Suzanne is de laatste en ook al doet ze erg haar best, ze gaat stuk, ziet zwart voor de ogen en doet er 20.42 minuten over.

Nu ze allemaal een speer hebben is het tijd voor het tweede deel van de proef… speerwerpen. Een Masai doet het voor en dan mag Jaap, omdat hij gewonnen heeft, een tegenstander kiezen. Omdat Bram qua lichaamsbouw en kracht met hem overeen komt, kies hij Bram en die wint het duel. Jaap mag dus weer kiezen en gaat het opnemen tegen Maria, die fysiek ook ongeveer gelijk is aan Jaap.
De speer van Jaap komt verder dan die van Maria, dus Maria mag nu een tegenstander kiezen… dat wordt Suzanne. En omdat Maria dat wint, neemt Suzanne het op tegen Arjan. Het laatste duel is spannend, omdat de verliezer naar de retourstrijd zal gaan. Helaas voor Arjan werpt Suzanne de speer verder dan hij en dus is de eerste stoel bij de retourstrijd voor Arjan, die daar wel vrede mee heeft en lekker de Reader in duikt.

De volgende dag begint lekker relaxed in het tentenkamp. Slaperige gezichten komen te voorschijn uit de diverse tentjes… Arjan zingt een liedje… Bram graaft een toilet… Jaap bestudeert de Reader en een Masai komt een bakkie thee halen.
Dan is het tijd voor de volgende proef: geitenhoeden. Jaap en Bram gaan het samen opnemen tegen Suzanne en Maria. Beide koppels worden bijgestaan door een jonge Masai-krijger, die na de instructies te hebben gegeven alleen nog maar toekijkt. Elk koppel moet 25 geiten langs een parcours leiden, met als eindpunt een meer, waar de geiten eerst moeten drinken alvorens ze de finish over mogen.
Bovendien moet onderweg bij iedere geit een gekleurd lintje omgeknoopt worden, dit ter herkenning. Suzanne en Maria winnen deze proef met ruime voorsprong en zijn dus vrijgesteld van het tweede deel.
Wat inhoudt dat Jaap en Bram het tegen elkaar op gaan nemen in een traditionele Masai-verleidingsdans. Waarbij  iedere sprong net iets hoger moet zijn dan de vorige. Afzonderlijk van elkaar krijgen ze ‘les’ en daarna worden ze door een aantal prachtig geklede Masai-vrouwen toegezongen en gaat het erom wie van de twee het best de verleidingsdans onder de knie heeft. Bram wint deze proef met een ruime voorsprong en dus is Jaap degene die naar de retourstrijd zal gaan.
Bram, Suzanne en Maria moeten door te nomineren uit gaan maken wie van hen naar de retourstrijd zal gaan. En omdat de dames allebei voor Bram kiezen, is hij de derde persoon die zijn tas vast mag inpakken.

Op drie stoelen bij het meer zitten Bram, Jaap en Arjan en één van hen zal naar huis moeten. Arjan mag beginnen met het beantwoorden van de eerste vraag, hij heeft ‘m goed en geeft de ticket door aan Bram. Maar Bram krijgt een vraag waar hij het antwoord niet op weet en moet gokken… gokt mis en moet ook de derde vraag beantwoorden. Die heeft hij wel goed en het ticket gaat naar Jaap, die de vierde vraag fout beantwoordt.
Dat betekent dat Jaap de ticket moet houden en vraag vijf moet beantwoorden… heel spannend, want Jaap weet het antwoord niet.. moet gokken… en gokt goed! Jaap mag blijven… maar moet wel één van de anderen naar huis sturen en dat kost hem erg veel moeite. Toch geeft hij de ticket aan Arjan, omdat hij op die manier hoopt dat zijn overlevingskans wat groter zal zijn.
Arjan gaat de Missie dus verlaten… Jetske begeleidt hem naar de Jeep en nadat Arjan laat weten dat hij zijn geld aan Suzanne overdraagt, wordt Arjan uitgezwaaid…