Aflevering 1

De Missie is begonnen...

26 maart 2004.
De start van Missie Kilimanjaro.
10 kandidaten aan de start van een reis door Afrika in een open truck, een afvalrace over de Afrikaanse vlaktes met als uiteindelijk doel de top van de Kilimanjaro. en dat is een top op eenzame hoogte want die eer is alleen voor de winnaar weggelegd.
Dag 1.. Tanzania
De kandidaten zijn aangekomen in Tanzania en al hun baggage is ontdaan van telefoons en camera’s. De komende weken zijn ze op zichzelf en hun medekandidaten aangewezen zonder enig contact met thuis.
Er wordt meteen om een vrijwilliger gevraagd voor de eerste opdracht, Frank biedt zich aan, hij is er helemaal klaar voor en wil meteen aan de slag. Maar dit houdt in dat hij de eerste dag niet met de groep door zal brengen en wordt meegenomen om op een andere locatie zijn opdracht te vervullen.
De overige 9 krijgen de opdracht om een parcours van 10 km te gaan lopen dwars door de natuur met een rugzak en 6 liter water op hun rug. Ze starten om de beurt met een paar minuten verschil. Bram begint, gevolgd door Kim, die hem al snel inhaalt en ze besluiten de rest samen te gaan lopen, vervolgens starten Maartje, Peter, Suzanne, Arjan, Yvonne, Jaap en tenslotte Maria.
Peter heeft het zwaar en wordt al snel ingehaald door Suzanne en Arjan. Suzanne vind ‘t allemaal fantastisch en geniet van de natuur en de Masai kinderen die ze onderweg tegenkomt.
Frank is ondertussen begonnen aan zijn opdracht, Uit alle bagage van de kandidaten zijn voorwerpen gehaald en aan Frank de taak om deze bij de juiste personen terug te leggen, zal de korte tijd die hij in de groep heeft doorgebracht genoeg zijn om in te schatten wat bij wie hoort?
De anderen komen inmiddels één voor één bij het tweede deel van de opdracht aan: fietsen met 50 kilo bananen aan bagage.
Yvonne ziet de fietsen wel maar heeft niet meteen door waar ze moet zijn voor haar opdracht en wordt ingehaald door Maria en Jaap.
Het fietsen over de heuvels is slopend, Peter had het al zwaar maar nu krijgt Yvonne het ook erg moeilijk. Het laatste stukje moet weer gelopen worden en ondertussen komen de eersten al binnen. Peter zit er helemaal doorheen, en Jetske doet hem een aanbod om te stoppen met lopen maar dat houdt dan wel in dat hij automatisch de verliezer van deze ronde zal zijn, dit geeft hem voldoende energie om t laatste stukje toch nog even door te zetten en uiteindelijk komt Peter ook over de finish.
1: Kim      
2: Bram      
3: Suzanne   
4: Jaap      
5: Arjan      
6: Maria      
7: Maartje   
8: Yvonne      
9: Peter
2.29.56
2.31.59
2.22.03
2.24.18
2.37.02
2.21.33
3.01.02
2.33.01   
3.35.00
Maria heeft de snelste tijd neergezet maar wat ze niet wisten is dat hiet niet ging om de winnaars van deze opdracht maar om de verliezers. Maartje en Peter zijn de langzaamste man en vrouw.  Ze moeten schatten hoeveel water er nog in hun rugzakken zit. Peter zit daar het dichtste bij en dat maakt Maartje de verliezer en tevens eerste kandidaat voor de retourstrijd.


Frank is ondertussen klaar met zijn opdracht en heeft alle voorwerpen een plek gegeven. Als hij 6 of meer voorwerpen goed heeft dan mag iedereen de spullen houden, zoniet dan is iedereen ze kwijt. Maar het lukt hem om er 6 goed te hebben, inclusief het beertje van Bram! En Suzanne is blij dat ze haar toilettas mag houden!


De eerste nacht breekt aan en er worden koppels gevormd die de nacht samen in de tent moeten doorbrengen. Bram en Kim die de eerste dag veel tijd samen hebben doorgebrachte besluiten samen in de tent te gaan, en zo doen dat ook Frank en Arjan, Peter en Jaap, Maartje en Yvonne (die wel wat samen hebben maar ook weer niet)  en Maria en Suzanne, die er met zn tweeën nog een hoop lol in hebben sneller te zijn geweest dan de mannen.
Dag 2 Ngorongoro krater.
Deze dag staat in het teken van reizen, ze gaan met de truck dwars door Tanzania naar de Serengeti.
Dag 3: Serengeti.
Aan de ingang van het Serengeti national park wordt de bedoeling van het tweede spel uitgelegd, er moeten dieren gespot worden. Wat de kandidaten ondertussen niet weten is dat de volgorde waarin ze de dieren zien belangrijk is. Maartje doet niet mee en bereid zich voor op de retourstrijd.
Iedereen is erg enthousiast bij het zien van al dat wild in de vrije natuur.
Aan het eind van de rit moet er ingeschat worden wie het slechste geheugen heeft. Er wordt 5 x op yvonne gestemd.  Yvonne zelf denkt dat Bram niet goed opgelet heeft. Zij moeten tegen elkaar de tweede selectieronde spelen
Om en om moeten ze in de juiste volgorde volgorde de dieren opnoemen die ze die dag gezien hebben. Yvonne begreep de vraag niet goed en heeft het eerste antwoord meteen fout wat haar de tweede kandidaat voor de retourstrijd maakt.
De derde kandidaat wordt door de overigen gekozen door ieder een persoon aan te wijzen met een motivatie waarom ze hem /haar uit de missie willen hebben

Frank kiest voor Maria, en vind haar onstabiel
Arjan kiets voor Jaap omdat hij al ooit op de Kilimanjaro is geweest
Maria kiest voor Frank, ze vind hem oppervlakkig
Peter kiest voor Frank, vind hem onvoorspelbaar
Bram kiest voor Frank, hij denkt  dat hij zich aan zijn humor gaat irriteren
Kim kiest voor Frank, ze denkt dat ze te verschillend zijn
En ook Suzanne kiest voor Frank, vanwege het groepsproces.

Dit maakt meteen duidelijk dat frank de derde kandiaat is.
De Retourstrijd:
De retourstrijd bestaat uit 5 vragen.
Als je een vraag goed beantwoord mag je de vraag doorgeven aan een ander en zo ook het ticket naar huis, 3 vragen op rij fout beantwoorden betekent naar huis. Degene die de laatste vraag goed beantwoordt, bepaalt wie er naar huis gaat.
De eerste vraag is voor Maartje:
1: Wat is de hoofdstad van Tanzania.  Dodoma, ze heeft hem goed, en geeft de vraag door aan Frank.
2: de Serengetie is beroemd door zijn trek van de Gnoe’s, de bevolking heeft een bijnaam voor de Gnoe’s, Hoe luidt deze? Dit is de jongen met de gebroken neus.
Frank gokt fout  en moet ook de derde vraag beantwoorden
3: Wat verbruikt een oost afrikaan op het platteland per dag aan water? Dit is 5 liter, Frank heeft de vraag  goed en geeft deze door aan Yvonne
4: Wat betekent Uhuru? Yvonne weet het, dat is vrijheid en geeft de vraag door aan Maartje omdat ze denkt dat zij goed gestudeerd heeft in de reader en die vraag wel zal weten.
5: en inderdaad Maartje beantwoord de laatste vraag goed, en weet dat Sudan geen buurland is van Tanzania
Dolgelukkig met haar juiste antwoord en met het feit dat ze in de missie mag blijven moet ze nu beslissen wie er uit moet. Ondanks dat ze vind dat Frank de eerste dag geen eerlijke kans heeft gehad kiest ze er toch voor om hem naar huis te sturen, en gunt Yvonne die ziek geweest is nog een extra ronde.
Een zwaar teleurgesteld Frank neemt afscheid van de groep en geeft zijn € 2.000,- door aan Arjan, de enige uit de groep die hem niet weggestemd heeft.
Zou het anders gelopen zijn voor Frank als hij zich die eerste dag niet had aangemeld als vrijwilliger en bij de groep was gebleven?


Lees hier verder over Frank en zijn belevenissen in zijn dagboek..