Aflevering 2

Een onvergetelijke dag voor de straatkinderen van Mwanza...

De kandidaten reizen verder door Tanzania
op weg naar het Victoriameer. De sfeer in de groep is ontspannen. Zo op het oog lijkt het een hele hechte groep, maar schijn bedriegt, want van de 9 kandidaten zijn er 6 die een complot aan het smeden zijn. Deze bende van 6, bestaande uit Kim, Suzanne, Maria, Arjan, Bram en Peter zitten op n lijn en werken samen aan een tactiek om de nietsvermoedende Maartje, Yvonne en Jaap uit de groep te werken. Maartje zal bij de retourstrijd een gevaar voor ze zijn door haar parate kennis en ze besluiten dat Jaap het eerste slachtoffer zal zijn die ze zullen nomineren voor de retourstrijd.
Ondanks een lekke band komt de groep ontspannen aan bij het ernstig vervuilde Victoriameer, waar ze weer hun tenten mogen opzetten. Ook de Readers worden hier uitgedeeld en deze zijn erg belangrijk. Hierin staat alle informatie die de kandidaten nodig hebben voor de retourstrijd. Ze zullen dus goed moet lezen en zoveel mogelijk uit hun hoofd moeten leren.
Dan is het tijd voor de eerste opdracht. Er moet een oven gebouwd worden van stenen. Normaal gesproken bouwen 3 mannen van de lokale bevolking zo'n oven in 2 uur tijd. En van die mannen, Elias, komt helpen. De kandidaten mogen een tijd bieden, waarbinnen zij denken samen met Elias de oven te kunnen bouwen. Lukt het binnen die tijd, dan mag diegene het eerste slachtoffer voor de retourstrijd aanwijzen. Lukt het niet dan gaat diegene zelf naar de retourstrijd.
Het is tijd dus voor de eerste actie van de 'bende van 6'.
Peter biedt een tijd van 2.30 uur en daar wil niemand onder. Peter gaat dus de uitdaging aan en kan dat op zijn gemak doen, want het is een ruime tijd. Het lukt hem dan ook in 1.37 uur.
Maar de oven moet natuurlijk wel kunnen branden, het aansteken gebeurt dmv rijstvliesjes en het lukt; de oven brandt. Dus Peter mag iemand aanwijzen die naar de retourstrijd moet en hij kiest Yvonne, omdat zij op elk gebied het minst heeft bijgedragen.
's Avonds bij het kampvuur
als de kandidaten zitten te eten komt Jetske vertellen over de grote kist die daar staat.
Morgen gaan ze naar Mwanza, een stad die ongeveer even groot is als Den Haag. Maar daar houdt iedere vergelijking dan ook meteen mee op. In Mwanza leven 600 kinderen op straat. En de kandidaten moeten deze kinderen een onvergetelijke dag bezorgen, in koppels van twee. In de kist zitten alle attributen die ze nodig hebben, zodat ze wat kunnen uitzoeken en zich kunnen voorbereiden op hun opdracht.
De volgende dag in Mwanza gaan de kandidaten aan de slag. Ze zullen het vertrouwen van de kinderen moeten winnen en ze vermaken. Bram en Maria gaan samen met de kinderen vliegers maken. Ze mogen ze ook zelf kleuren. Jaap en Maartje maken muurschilderingen, samen met de kinderen. Vooral Jaap krijgt kippenvel als hij hoort van de kinderen wat de betekenis van hun tekening is; kinderen die vluchten voor de politie.
Arjan, die muzikant is,  en Peter, die goed kan dansen, gaan met de kindeen dansen en muziek maken. Daarnaast maken ze ook figuren van ballonnen voor de kinderen. De kinderen doen heel enthousiast mee en zelfs de kok komt even kijken. De taal van de muziek is natuurlijk internationaal en ondanks dat ze de tekst niet verstaan, doen ze toch allemaal mee met 'hoofd, schouders, knie en teen'. Kim en Suzanne doen spelletjes, niet te moeilijk en niet te lang. Als kikkers springen ze samen met de kinderen rond.
Na een poosje klinkt er steeds een gong en dan wordt er gewisseld van groep. Op deze manier doen de kinderen aan alle activiteiten mee.
Het jureren gebeurd door de kinderen zelf op een speciale manier.
Alle kandidaten moeten op een rij naast elkaar staan met hun ogen dicht. Ze mogen die pas weer open doen op een teken van Jetske. De kinderen gaan n voor n, in een rij achter elkaar, achter de kandidaat zitten die zij het beste vonden. Als alle kinderen zitten mogen de kandidaten hun ogen weer open doen. Achter Suzanne zit de langste rij, zij heeft dus gewonnen. Jaap, Maria, Kim, Maartje en Peter eindigen op een gedeelde 2e plaats. Bij zowel Bram als Arjan zitten 4 kinderen. En van deze twee moet dus naar de retourstrijd. Maar er moet even opnieuw gestemd worden. En wel door 65 kinderen. Bram en Arjan doen hun ogen dus weer dicht en als ze ze weer open mogen doen zitten er achter Bram 34 kinderen en achter Arjan 31. Arjan is dus de tweede kandidaat die naar de retourstrijd zal moeten.
Dit is natuurlijk een streep door de rekening van de 'bende van 6', maar hun strategie zullen ze blijven volgen en dus zullen ze Jaap gaan nomineren als derde kandidaat voor de retourstrijd. En dat gebeurt de volgende ochtend in alle vroegte.
Nog voor zonsopgang worden ze gewekt door Jetske. Ze hebben vandaag een hele lange reis voor de boeg en dus zal eerst de retourstrijd gespeeld worden. Iedereen schrijft weer een naam op en een reden waarom diegene weggestemd moet worden. Bram heeft de leiding en begint bij Maria.
Maria heeft Suzanne opgeschreven. Peter, Suzanne en Bram zelf kiezen voor Jaap. Kim kiest voor Maartje, Maartje kiest voor Kim. En Jaap heeft de naam van Bram opgeschreven. Met drie stemmen is Jaap dus de derde kadidaat voor de eindstrijd.
Jaap, Arjan en Yvonne zitten naast elkaar en Yvonne krijgt als eerste de ticket in handen. Zij zal dus ook de eerste vraag moeten beantwoorden. Helaas voor haar weet ze het antwoord niet zeker en gokt ze fout. Dus ook vraag 2 is voor Yvonne en die gokt ze goed.
Dan geeft ze de ticket aan Arjan, zonder reden, gewoon omdat ze vindt dat iedereen een vraag zou moeten beantwoorden. Arjan geeft het juiste antwoord op de vraag en dus krijgt Yvonne de ticket weer terug van hem. Dan is de vierde vraag dus voor Yvonne en die gokt ze goed. Nu wordt het spannend, Yvonne houdt de ticket en als ze de laatste vraag goed beantwoordt mag zij bepalen wie er van Jaap en Arjan naar huis zal gaan. Beantwoordt ze de vraag fout dan is ze zelf degene die de Missie zal moeten verlaten. 
Helaas voor Yvonne weet zij niet het antwoord op de laatste vraag en weer gokt ze fout. Voor Yvonne is de Missie voorbij.
Yvonne heeft ondanks haar Bronchitis toch het gevoel dat ze alles gegeven heeft. Ze vindt het jammer dat ze moet gaan en ze zal Maartje zeker missen. Maartje is dus ook degene die de 2000,= van Yvonne krijgt.
Zowel Maartje als Arjan zijn nu dus 4000,= waard en dat is 2000 meer dan de rest van de groep.