De finale...

Het beklimmen van de Kilimanjaro...

De laatste 3 overgebleven kandidaten zijn met een jeep op weg naar Marancu hotel, waar ze zich gereed gaan maken voor de expeditie.
Jetske staat ze op te wachten met, voor de laatste keer, de Readers. Deze keer is niet alleen de inhoud van de Reader belangrijk voor de selectie, maar ook alles wat de kandidaten tot nu toe beleefd hebben.
Jaap moest vorige week de Missie verlaten en heeft zijn geld overgedragen aan Maria, vanwege haar rust en discipline en bovendien hoopt hij dat de finale tussen de beide vrouwen zal gaan. Daarmee komt Bram op een bedrag van €1000,=, Suzanne op €8000,= en Maria heeft nu €10.000,=. Maar alleen diegene die de top van de Kilimanjaro bereikt mag zijn of haar bedrag verzilveren.
De volgende ochtend moeten de kandidaten voor de 1e selectie naar Moshi, een klein dorpje. Maria gaat ook mee, ook al voelt ze zich al een week niet fit. En voor dat de selectie gaat beginnen, moet ze ook al afhaken. Ze gaat terug naar het hotel om uit te rusten, zodat ze zich misschien later beter voelt.
Bram en Suzanne spelen daarom samen de 1e selectie, waar bij niemand kan afvallen, er kan alleen een voordeel gehaald worden voor het ENDO-spel, dat halverwege de Kilimanjaro gespeeld zal worden. De opdracht luidt: koop zoveel mogelijk goeie spullen voor de dragers, binnen de afgesproken tijd.
Ieder afzonderlijk gaan ze de markt op met geld en een lijstje met 10 artikelen. Suzanne betaald 3000 shilling aan een paar jongens, om haar te helpen. Samen gaan in een razend tempo de markt over, waarbij Suzanne onderhandelt en spullen koopt. Bram doet het in zijn eentje en ook in een iets rustiger tempo, maar ook hij verzamelt aardig wat spullen bij elkaar. 
Op het lijstje staan oa voedsel, een wandelstok, een muts, fruit en anderhalve liter water.  Als de tijd om is, en ze zich allebei bij Jetske gemeld hebben, blijkt Bram 6 spulletjes goed te hebben, en Suzanne 8. Het voordeel is dus voor Suzanne.
Ondertussen is er een arts bij Maria op bezoek, die haar onderzoekt. Hij komt tot de conclusie dat Maria niet in een goede conditie verkeerd en dus eigenlijk niet de berg mag beklimmen. ‘Gezondheid gaat voor een tv-programma’, aldus de arts. Ze moet rust houden en de arts laat haar in tranen achter.
Dat verteld ze even later dan ook aan Suzanne en Bram, die erg teleurgesteld zijn. Suzanne had graag met Maria de finale gespeeld, en ook Bram had liever het spel uitgespeeld, dan iemand ziek te zien vertrekken.
Nadat Maria met haar vader gebeld heeft en heeft verteld dat ze ziek is en naar huis komt, neemt ze afscheid van de andere kandidaten en van Jetske, laat haar mascotte achter, en vertrekt naar het vliegveld. Haar €10.000,= geeft ze aan Suzanne, die daarmee op het hoogst mogelijke bedrag komt, namelijk €18.000,=.
De volgende dag begint met voorbereidingen, vandaag zal dan eindelijk begonnen worden met de klim van de Kilimanjaro. De kandidaten mogen allebei maximaal 20 kilo meenemen, alles wordt zorgvuldig ingepakt. En dan leggen ze de eerste 3000 meter af, alwaar het ENDO-spel gespeeld zal worden.
Ze krijgen ieder een steen. Als ze een vraag goed beantwoorden, moeten ze bij de ander raden in welke hand de steen verborgen zit. Omdat Suzanne de 1e selectie gewonnen heeft, mag zij beginnen met de eerste vraag.
Op de grond zijn 4 cirkels gemaakt, als een vraag goed beantwoord is, en ook nog de hand met de steen erin goed geraden is, mag de kandidaat een cirkel verder. De binnenste cirkel betekent: naar de top van de Kilimanjaro. 

Het wordt heel erg spannend, en uiteindelijk zullen ze 11 vragen nodig hebben. Die laatste vraag is voor Suzanne en zij bereikt als eerste de binnencirkel, 2 cirkels verder dan Bram. Daarmee is het tijd geworden om afscheid te nemen. Bram gaat weer naar beneden en Suzanne zal verder klimmen naar de top. De mascottes van zowel Maria als Bram neemt ze mee naar boven.
De klim naar de top zal nog en paar dagen duren. Suzanne, de gidsen en de dragers nemen de zware route. De lucht wordt steeds ijler, Suzanne krijgt last van hoogte-ziekte, wordt misselijk, krijgt hoofdpijn. Maar ze zet door. De top is op 5895 meter hoogte, en voor ze die zullen bereiken, slapen ze nog in kampen op 4200, 4600 en 5700 meter. Het wordt steeds kouder en natter en bij 4600 meter wordt de sneeuwgrens bereikt.
Toch wordt de tocht steeds indrukwekkender. Het laatste kamp voor de top is het Crater kamp en vandaar zal het nog anderhalf uur lopen zijn naar de top.
En dan is eindelijk de laatste dag aangebroken. Suzanne staat op de top van de Kilimanjaro, de witte berg, het dak van Afrika.
Op een bord staat de naam van de top, Uhuru Peak.
Suzanne krijgt een cheque overhandigt, ter waarde van €18.000,= , die ze gaat gebruiken voor haar studie en voor een reis naar Afrika, samen met haar vriend. Maar ook zal ze een deel, €6000,=, in Afrika achter laten. De ene helft voor het project van de waterputten en de andere helft voor de straatkinderen van Mwanza.