Aflevering 4

De Bende-van-zes valt uit elkaar...

Het spel gaat verder in Kampala, een stad in Oeganda. Nietsvermoedend zijn de Bende-van-zes en Jaap op weg naar Jetske, voor de volgende opdracht, die anders zal zijn dan ze tot nu toe gewend zijn.
Eerst krijgen ze de videoboodschap te zien van Maartje, die al weer naar huis is. Zij geeft haar € 4000,= aan Maria, die daar erg van onder de indruk is.
Dan slaat de paniek toe, ze moeten nomineren. En dat aan het begin van de dag, zonder enig overleg, zonder afspraak over het complot. Jaap nomineert Peter en de Bende-van-zes nomineert Jaap. Lijkt dus een kat-in-het-bakkie… Jaap naar de retourstijd. Maar het blijkt anders te lopen deze dag… Jaap krijgt een speciale opdracht en mag als enige op expeditie naar het zuiden van Oeganda, naar  een gebied waar berggorilla’s leven.
Hij moet zoveel mogelijk te weten zien te komen over gorilla’s en over het WNF. En Jaap geniet… houdt zijn ogen en oren wijd open en is weer strijdvaardig.
Over de hele wereld leven nog 700 gorilla’s. Zij zijn altijd op pad, op zoek naar voedsel. Het is dus even zoeken, maar dan staat Jaap oog-in-oog met de gorilla’s, die rustig van hun eten genieten en zich niets aantrekken van de bezoekers.
De Bende-van-zes blijft achter voor een andere opdracht, waar ze 3 uur de tijd voor krijgen. Maria neemt de enveloppe aan en speelt dus als eerste het spel. Ze moet zo snel mogelijk naar de Evenaar, om daar een proef te doen en de tweede enveloppe te openen. Ze laat de andere kandidaten achter voor een spelletje Triviant en gaat op zoek naar een taxi. Het blijkt een uur rijden, maar dan is ze op de plek van bestemming.
Maria gaat een proef doen met water. De bedoeling is de juiste plek te vinden waar water recht naar beneden stroomt. Dat is  daar bij de Evenaar niet zo eenvoudig, dus het is zoeken naar de juiste plek. Maar Maria vindt ‘m en ook nog binnen de juiste tijd.
Ze krijgt dus de tweede enveloppe, met daarin een telefoonkaart en een nummer waarmee ze Jetske kan bellen. Aan Maria nu de eer om te zeggen wie het tweede deel van de proef gaat spelen en wie dus eventueel naar de retourstrijd gaat.
Maria kiest voor Bram.
De tweede enveloppe is dus voor hem. En Bram moet naar de markt om ingrediënten te kopen voor Matoke, gestoomde bananen. Hij vindt een taxi die hem naar de markt zal brengen en weer terug voor een afgesproken bedrag. De rest van het geld dat hij meekrijgt kan hij op de markt besteden. Wat Bram nodig heeft zijn vooral bananen, maar bijvoorbeeld ook bananenbladeren.
Eenmaal op de markt aangekomen krijgt Bram hulp van een aantal mensen en al snel heeft hij alles wat hij nodig heeft. Maar dan moet hij nog betalen en blijkt dat hij niet genoeg geld heeft. Hij vergat te onderhandelen. Dus hij smeekt en gooit al zijn charme in de strijd en het lukt. Hij mag de spullen meenemen voor het geld dat hij nog heeft en hij komt zelfs op tijd binnen
De kok, die de Matoke zal bereiden komt kijken of Bram alle ingrediënten bij zich heeft. En dat blijkt zo te zijn, dus Bram mag nu iemand naar de retourstrijd sturen. En dat wordt Peter. Bram is het complot een beetje zat en vindt het eigenlijk wel een uitdaging om de leider weg te sturen. Wordt dit het einde van de Bende-van-zes?
Voor de volgende selectie moet er een liefdesdans ingestudeerd worden, in één middag. Die zullen ze dan ’s avonds tijdens een optreden voor jury en publiek moeten laten zien. De hele middag wordt er geoefend in de hitte. Heel erg vermoeiend, maar het is toch ook een kwestie van de pasjes even doorhebben en goed naar het ritme luisteren.
Peter en Jaap, die inmiddels terug is, genieten ’s avonds samen met het publiek van het optreden. Wie heeft er de meeste schwung? De jury gaat in druk overleg, er komt zelfs een rekenmachine aan te pas. Er wordt gekeken naar souplesse, ritme en uitstraling. Suzanne heeft het geweldig gedaan en wordt eerste. De tweede plaats is voor Arjan en de derde voor Kim. De vierde plaats is voor Bram. En Maria, die vijfde wordt, moet dus als tweede kandidaat naar de retourstrijd.

Dan moet Jaap nog getest worden. Hoe groot is zijn kennis over de gorilla’s? Helaas voor Jaap kwam hij in een regenbui terecht op de terugweg en verregenden zijn aantekeningen. Jaap krijgt vijf stellingen, beantwoordt hij die allevijf goed, dan mag hij de laatste kandidaat voor de retourstrijd aanwijzen. Maakt hij een fout, dan gaat hij zelf.
De spanning is te snijden bij de Bende-van-zes. Het feit dat ze Jaap unaniem kozen in het begin zou wel eens in hun gezicht kunnen ontploffen.
Maar Jaap weet er vier en heeft de laatste stelling fout. Grote opluchting bij de Bende-van-zes en Jaap als derde kandidaat naar de retourstrijd.
Peter, Maria en Jaap zitten tegenover Jetske. Jaap krijgt de ticket als eerste en dus ook de eerste vraag. Die heeft hij goed. De ticket wordt doorgegeven aan Peter en ook die beantwoordt een vraag goed. Peter, op zijn beurt, geeft de ticket weer terug aan Jaap. De derde vraag, die Jaap moet gokken omdat hij geen tijd heeft gehad de Reader te bestuderen, is fout. Dus ook vraag vier is voor Jaap en die heeft hij goed. Nu wordt het spannend.
Als Jaap de ticket weg geeft aan Maria of Peter, loopt hij grote kans dat zij hem naar huis sturen. Dus Jaap houdt de eer aan zichzelf, houdt de ticket en gaat zelf de laatste vraag beantwoorden. Die gaat over het onderwijs dat in de jaren 80 een enorme ontwikkeling doormaakte in Afrika. Maar welke belangrijke stap is daar in de jaren 90 bij gekomen?
Gratis onderwijs, gratis schooluniformen of gratis lunches.
Jaap gaat voor het gratis onderwijs en dat is goed!
Jaap mag blijven en één van de andere twee naar huis sturen. Dat is een moeilijke keuze volgens Jaap, het is niet leuk om iemand naar huis te sturen. Toch moet hij kiezen en Peter is de dupe.
Peter gaat terug naar Nederland. Hij heeft enorm genoten van het spel. Zijn €2000,= gaat hij aan Jaap geven omdat die ’t het zwaarst te verduren heeft gehad.