Aflevering 5

Nieuwe ronde, Nieuwe strijd...

Dag 17, Onderweg naar Kampala
De kandidaten zijn inmiddels al bijna 3 weken van huis en de groep is onderweg naar Kampala in Kenia.. Naar het Lake Naguru, het meer dat roze gekleurd is van de vele flamingos die daar neerstrijken om te eten..
De bende van 6 is verleden tijd en Bram is strijdvaardiger dan ooit. Het spel lijkt nu echt begonnen te zijn... De roddel in de groep neemt toe en er ontstaan irritaties naar Bram die volgens sommigen zieltjes loopt te werven.
Peter heeft afscheid genomen en heeft zijn geld doorgegeven aan Jaap.. Voor een enkeling verassend daar ze verwacht hadden dat hij het door zou geven aan Maria.. maar misschien heeft hij dit indirect ook wel zo gedaan...
Maria voelt zich ondertussen wel op haar gemak, ze kan haar eigen gang gaan en hoeft zich nu niet met Peter bezig te houden zegt ze..
Eerste selectie...
Voor de eerste selectieronde gaan ze naar de steengroeve van Rongai.
Het eerste spel bestaat uit een estafetteloop met emmers water. 2 teams strijden tegen elkaar en moeten met emmers zo snel mogelijk een ton met water vullen, die ze volgens een parcours met hindernissen en onstakels moeten bereiken. Deze eerste ronde wordt gewonnen door het team van Jaap, Bram en Suzanne.. Dit houdt in dat ze bij het 2e spel een voorsprong van 5 minuten krijgen
Het 2e spel is een individuele ronde.. de kandidaten moeten in 15 minuten, (de verliezers van het vorige spel in 10 minuten) een bruikbare steen uit een stuk natuursteen hakken.
Deze moet voldoen aan de formaten 6”, 9” bij 18”.
Dit hakken valt niet mee, men heeft geen feeling met het materiaal, Kim verliest steeds haar hamer en  iedereen heeft het er erg moeilijk mee..

De jury bepaald tenslotte dat de steen van Suzanne het beste aan de voorwaarden van voldoet.
Die van Kim wordt als slechtste beoordeeld...Kim is de eerste kandidaat voor de Retourstrijd.
De volgende ochtend blijkt er niet zo lekker geslapen te zijn in het tentje van Arjan en Bram.. De heren zijn uit hun slaap gehouden door een kudde steekmieren en hebben om beurten mieren dood zitten drukken, volgens Bram staken ze zijn luchtbed lek..
Die ochtend is er ook tijd voor wat aandacht voor de uiterlijke verschijning en Arjan krijgt van de dames een knipbeurt.
Tweede selectie..
De 4 kandidaten voor de 2e selectie worden opgehaald, Kim doet uiteraard niet mee omdat ze de 1e verloren heeft en Suzanne heeft vrijstelling omdat ze de vorige gewonnen had.
Beiden blijven achter in het kamp om te studeren.
Arjan, Maria,Jaap en Bram gaan voetballen in Nakuru, ze kiezen hun teams en onder luid gejuich van de supporters gaat het kampioenschap van start.

En dit alles onder verslaggeving van Bas Tichelaar.
Arjan verliest zijn 1e wedstrijd tegen het team van Maria met 1-2 en Jaap wint zijn 1e tegen Bram met 2-1.
Arjan en Bram gaan strijden voor de 3e plaats, de verliezer zal naar de retourstrijd moeten... Doelman Bram brengt het er niet zo erg goed af en verliest met 2-0
Met nog een belangrijke wedstrijd te gaan maken Maria en Jaap zich klaar voor hun duel.. ook deze is van belang want de winnaar hoeft niet naar de retoustrijd en is zeker van een plek in aflevering 6..
De eerste helft blijft 0-0
Zo ook de tweede...
Strafschoppen moeten uitslag bieden en Jaap mist zijn eerste en Maria wint..
Als de groep terugkomt in het kamp willen Suzanne en Kim alles horen over hoe het geweest is maar deze jubelstemming duurt niet lang... er moet genomineerd worden..
Suzanne, Jaap en Arjan moeten op elkaar stemmen, een klein groepje die het er allemaal even moeilijk mee hebben, het valt Arjan erg zwaar om op Jaap te stemmen maar zegt niet anders te kunnen, ook Suzanne stemt hem met pijn in haar hart weg.. Jaaps stem op Arjan is zinloos en hij loopt weer naar de voor hem inmiddels ow zo bekende drie stoeltjes van de retourstrijd.
Kim krijgt de eerste vraag, beantwoord deze goed en speelt hem door naar Jaap.. Deze beantwoord ook zijn eerste vraag goed en geeft het ticket door aan Bram..
Bram heeft de derde vraag fout en moet er dus nog een, deze is goed.. Hij wil erg graag de eer aan zichzelf houden bij de laatste vraag. Dat houdt in dat hij iemand weg zal moeten stemmen als hij hem goed heeft en dat wil hij niet, en geeft het ticket toch terug aan Jaap.
Jaap twijfelt maar gokt toch goed.. Hij is blij met zijn goede antwoord maar vind het ook weer erg zwaar om iemand naar huis te sturen..
Toch kiest hij voor Kim en Kim gaat naar huis..
De teleurstelling is groot bij haar en als ze van de eerste schrik bekomen is en haar geld door wil geven aan Suzanne Besluit ze met dat ze hoopt dat een vrouw de missie gaat winnen...