Column

Gorilla's in de mist...

Het diepe oerwoud van Oeganda, Parel van Afrika - het toepasselijke toneel voor de vierde strijd op weg naar de top. In de mysterieuze nevelen van het woud lijkt de mens dichter bij zijn oerdriften te staan dan ooit. De speer van Damocles blijkt met een knuffelberenhaar opgeknoopt - de troon van de ongekroonde koning is in gevaar.

Op de loodlijn van de evenaar lijkt Maria naarstig haar balans te  willen hervinden . Starend in het Water der Waarheid peinst de spil van de  kili-clan over links of rechts te draaien - danwel voor loodrecht te gaan. Misschien weegt het geweten er ook 3% minder ... Feilloos wijst het kompas  naar het bruin van Groen - overlevingsinstinct in groepen. Met vastberadenheid belt ze tenslotte de m voor moord van het vierde negertje - zijn knuffelgehalte ten spijt.
Groen op de grill nagelt onderwijl snel nog even een keutel aan de kist van Jaap. Immer onverstoorbaar  bereidt deze zich voor, om voor de verandering eens een middagje naar echte aapjes te kijken. Na er enige tijd te hebben gelogeerd, zal hij er zich wel thuis voelen - what's in a name... In mist en regen lijken de gorilla's hem op ideeŽn te brengen over hoe te overleven onder barre omstandigheden. Langzaam broedt er in zijn brein een plan over verbanning van het dominante mannetje van de kili-stam.
Offerbeer Bram blijkt ondertussen niet echt van alle markten thuis, en is bij zijn Matoke missie bijna zelf de pisang. Gelukkig wordt hij door zijn charme offensief al snel bijna zelf doodgeknuffeld door de Oegandezen. Knuffelkracht alleen blijkt echter niet genoeg in deze Safari of the Fittest. Telepathisch tapt hij in de gedachten van Jaap, en nomineert met verve het Alpha-mannetje weg. Wie niet sterk is moet sluw zijn...
Onder de oppervlakte stoomt de onrust rustig verder op de djargo. De sluimerende oerdriften climaxeren in een broeierige Liefdesdans.  Man en vrouw danst er driftig op los in een poging het publiek te behagen, dat lijkt te smullen van deze alternatieve Matoke - ' Wie is de Chiquita onder de Bananen' ? ... Met decimale precisie wordt uitgerekend wie het voor geen meter kan, en deze wordt vriendelijk doch genadeloos geofferd.
Terwijl Jaap en Bram Peter de strop omdoen,  draaien de anderen besluiteloos om elkaar heen. Ongerust lijken ze zich af te vragen aan wie zij nu hun banaantje moeten afstaan... 'De koning is dood, leve de koning..?' . De vrouwen zijn vooralsnog niet overtuigd  door de substitutie van sex-appeal door knuffelkracht. Passief en actief wordt gezocht naar nieuwe strategieŽn. Pact en populariteit lijken niet langer te volstaan - a trivial pursuit, indeed.. In de polka  tussen eer en eerzucht, integriteit en 'tactiek', potentie en populariteit trekt ieder zo zijn eigen plan.
Zo passief als sommigen lijken in het Oegandese oerwoud, zo actief schijnen ze in  de jungle van de virtua. Lustig draaien ze om elkaar heen in een al even broeierige, virtuele liefdesdans. Je kan je afvragen of dat een indicator is van de vrijages die gaan komen. Misschien was het beter geweest als diezelfde mensen met evenveel vlijt het spel wat scherper hadden gespeeld, in plaats van hun banaantjes te tellen en met (virtua)flirts te flemen. Maar ja, tenslotte dansen ook de krijgers in Afrika naar hun eigen ritme.

In de groene wildernis toont Darwin weer eens zijn wijsheid - Homo sapiens stamt af van Homo erectus. Onder de juiste omstandigheden blijken de verschillen miniem, en ligt beschaving op de delicate balans tussen suppressie en suprematie der driften. Maar misschien is het hebben van wijsheid wel paarlen voor de apen in donker Afrika.