Aflevering 3

Een sprong in het diepe....

Op naar Kisumu voor de eerste opdracht...
Doordat Yvonne haar € 2000,- heeft doorgegeven aan Maartje, staan Maartje en Arjan nu beiden bovenaan met een persoonlijke waarde van € 4000,-  De groepsleden lijken zich daar niet echt druk over te maken en Suzanne merkt op dat het pas handig is om op het laatst ineens veel geld te krijgen van iemand die je goed ligt..
Peter en Maria zoeken elkaar intussen steeds meer op en zonderen zich ook regelmatig af, dit blijft niet onopgemerkt binnen de groep en er wordt ook hevig over gespeculeerd..
In Ngora wordt het eerste selectiespel gespeeld, in 2  groepen moet met ossen het land omgeploegd worden.. Arjan en Peter, die in selectieronde 3 nog door niemand zijn genoemd worden tot captains gekroond en moeten om de beurt hun teamleden kiezen.
Peter kiest onmiddelijk voor Maria en daarna voor Jaap en Kim. Arjan vormt zijn team met Bram, Suzanne en Maartje.
De ossen van Peter en Maria willen niet echt volgens de aanwijzingen lopen en verliezen dus ook deze ronde, dit houdt in dat dit team ook de tweede ronde van dit spel moet spelen. Niet als team maar tegen elkaar dit maal.
Iedereen moet met gestrekte armen 2 zakjes met water omhoog houden boven 2 speren. Deze zakjes zijn afgestemd op ieders persoonlijke lichaamsgewicht. Degene die het eerst 2 kapotte zakjes heeft is de eerste kandidaat voor de retourstrijd... Al snel heeft iedereen nog maar één zakje en de pijn is van de gezichten af te lezen. Na een half uur barst een regenbui los en houdt de lokale bevolking het voor gezien..  Uiteindelijk na 3 kwartier is Maria de eerste afvaller
Helden en angsten....
De groep trekt verder naar Jinjo in Oeganda, en er komen langzaam aan steeds meer irritaties over Peter en Maria die zo close zijn.. Maria merkt dit wel op maar zegt toch dat Peter niet haar beste maatje is....
Ondertussen staat de groep zich aan de rand van t kamp zichzelf af te vragen wat de volgende opdracht zal zijn, de kraan die een stukje verder staat wordt al snel opgemerkt en er wordt vanalles geroepen over wat dat te betekenen kan hebben. Maartje, die het onderussen steeds benauwder krijgt oppert al om van positie te ruilen met Maria, want bungeejumpen ziet ze echt niet zitten...
Helaas voor Maartje wordt dit rampscenario toch realiteit en één voor één klimmen de kandidaten het 44 meter hoge bouwsel boven de Nijl op.
De opdracht luidt springen, maar ondertussen moeten ze ook een som uitrekenen die ze 3 seconden van te voren krijgen te zien.. te weten: Hoeveel kilometer is 6 mile?
Bram springt als eerste.
Hij kijkt even benauwd maar roept dan snel, 12 kilometer en die sprong was gaaaaaf
Vervolgens gaat Suzanne, springt heel relaxed, en geeft als enige meteen het juiste antwoord.. 9,6 Haar camera schiet los maar heeft nog wel het besef die te pakken en zichzelf even te filmen
Hierna volgt Peter, die 72 roept
En vervolgens Kim die de comma vergeet en 96 als antwoord geeft.
Maartje staat startklaar en maar durft uiteindelijk niet te springen, even leek het erop maar verloor haar evenwicht, Jetske kan haar niet overhalen en Maartje gaat ondanks dat ze het juiste antwoord wel wist via de trap weer naar beneden..
Jaap en Arjan springen wel maar geven ook beide het verkeerde antwoord...

Dit maakt Maartje de tweede kandidaat voor de retourstrijd..
Dag 12... Oeganda

Die ochtend onder de afwas maakt de bende van 6 (die nu even met z’n 5-en zijn) nieuwe stemafspraken. Terwijl Arjan en Kim op geheel eigen wijze de borden staan te drogen wordt besloten dat Jaap 3 stemmen gaat krijgen en wel van de 3 overige mannen omdat ze hem als concurent zien, Peter krijgt 2 stemmen en Kim geeft haar stem Arjan...
De Retourstrijd...
3 kandidaten voor de retourstrijd, voor 2 van hen is dit inmiddels een bekende plek geworden.. Jaap geeft aan niet blij te zijn hier weer te zitten en Maartje heeft snachts diep nagedacht over waarom ze toch niet gesprongen heeft... dan zou alles er anders uitgezien hebben..
Maria heeft flink gestudeerd en mag beginnen met de eerste vraag..
Die heeft ze echter fout en houd hem in handen, zo ook de 2e vraag, de spanning neemt toe maar haar 3e en laatste vraag beantwoorde ze goed..
Omdat ze voor Jaap en Maartje allebei geen voorkeur heeft en ze allebei een nieuwe ronde gunt geeft ze het ticket aan Maartje. En Maartje beantwoord ook de 4e vraag fout en houd het ticket in eigen handen voor de allesbeslissende laatste vraag .  Deze heeft ze ook met een zweetdruppeltje zonnebrandolie verschil fout..  Einde missie voor Maartje..
Teleurgesteld neemt ze afscheid van Jaap en Maria..
Even heeft ze het moeilijk met de beslissing aan wie ze het geld zal geven, maar kiest uiteindelijk toch voor Maria ondanks dat ze niet blij was met haar actie..
Maartje neemt afscheid van Jetske maar hoopt snel weer terug te keren naar Afrika...